6/20/2018

Чи допоможуть націоналісти Україні?


Сьогодні виповнюється 90 років одному зі стовпів сучасного ультраправого європейського руху, засновнику французької партії Народний фронт, Жану-Марі Ле Пену. Цей політик не дуже добре знайомий більшості українців, принаймні не так добре, як його донька – Марін Ле Пен. Хоча у свій час Жан-Марі був досить популярною у Франції людиною. Воював в Індокитаї та Алжирі, став наймолодшим депутатом парламенту в 1956 році. Під час президентських виборів 2002 року Ле Пен-старший зміг вийти в другий тур, де програв з розгромним рахунком Жаку Шираку – 18% голосів проти 82%. Проте його популярність постійно зростала до того моменту.  І хоча надалі його донька перебрала на себе повноваження лідера Національного фронту і спромоглася отримати ще переконливіший результат на президентських виборах у 2017 році (33%), саме її батько є засновником сучасного французького націоналістичного руху.


За останні 30 років популярність націоналістів у країнах Західної Європи невпинно зростала.  Це пов’язано з тим, що місцеве населення, голосуючи за націоналістів, демонструвало свій протест проти напливу мігрантів з інших країн поза меж Європи, які приносили з собою свої культурні, цивілізаційні та релігійні особливості, що не співпадали з традиційними уявленнями корінних жителів. Саме через це риторика політиків, на кшталт Ле Пен ставала поступово все більш популярною. Третина французів сьогодні голосують не тільки особисто за Марін Ле Пен, а фактично за вихід з ЄС, із зони євро та за більш жорстке міграційне законодавство. Невже вони не розуміють, що ці кроки призведуть до зниження зростання ВВП, а може і до його падіння? Мабуть що ні, бо вони сьогодні і зараз живуть добре і тепер хочуть, щоб їм не заважали мігранти. І вже не важливо, що саме трудові мігранти з країн перед усім Африки у свій час заповнювали вільні робочі місця у Франції та сприяли зростанню економіки а отже і підвищенню добробуту місцевого населення.  За даними Всесвітнього банку, ВВП Франції у 1965 році складав 102 млрд доларів США, а у 2016 році – 2,4 трильйона. За 50 років відбулося зростання більше ніж у 20 разів! Населення Франції зараз складає трохи більше ніж 67 млн людей, з яких 20% старші за 65 років. У 2008 році статистика повідомляла, що 11,8 млн громадян Франції, народились за її межами, тобто були іммігрували в цю країну під час свого життя. Без міграції та мігрантів французи як нація вимирали б, населення зменшувалося, рівень життя знижувався, більшість ВВП йшла б на підтримку французьких пенсіонерів. Отже, коли життя стало заможним, велика частина населення Франції  почала виступати проти міграції. Маємо протиріччя – багато корінних французів виступають проти мігрантів і при цьому не згодні з тим, щоб їхні економічні можливості знижувались. Якщо президентові Макрону не вдасться надихнути французів новим баченням світу та свого майбутнього (а поки що цього не видно), тоді Марін Ле Пен чи інший євроскептик зможе реально стати президентом Франції під час наступних виборів.

Яким чином це стосується України? У нас після 2014 націоналізм став модним явищем. І хоча самі націоналісти не мають великого представництва в органах державної влади, їхні ідеї стали досить популярними. І це не дивно, адже в державі іде війна і для гуртування людей проти зовнішньої агресії націоналістичні установки підходять найкращим чином. Бо вони прості і зрозумілі кожному - в Україні всі і все повинно бути максимально українським і тоді настане ера щастя та радості для кожного. Ультраправі політики і особливо націоналісти оперують простими і зрозумілими образами та штампами, які сидять глибоко у людський підсвідомості. Але з іншого боку, під час війни, як зараз відбувається в Україні, вони можуть об’єднати навколо себе людей. Біда в тому, що далі вони нічого не можуть зробити, окрім пошуку ворогів та криків про величну історію та культуру.

Часто-густо націоналісти виглядають більш виграшно на тлі корупціонерів при владі, які тільки займаються брудними оборудками і ніяк не покращують життя людей (яке суттєво погіршилося за останні 4 роки).  Зараз я не хочу розглядати шанси українських націоналістів до здобуття більшості у парламенті та приходу до влади, а тільки хочу зазначити наступне – приклад розвинутих країн демонструє, що націоналісти не вирішують сучасних проблем суспільства, а навпаки – заганяють це суспільство в глухий кут минулого.
Сьогодні велика частина українців їде на заробітки в ніші країни. Але якщо вони всі і повернуться, то все одно населення України продовжуватиме скорочуватися, отже для зростання економіки потрібні будуть нові робочі руки з-за кордону.  В іншому випадку у держави не буде можливості підтримувати старих пенсіонерів вдома та утримувати дієздатних українців від міграції у більш заможні країни. А чи готове українське суспільство до масованого заїзду в країну мігрантів з, наприклад, Азії. Звичайно, що ні. Тому політикам вже сьогодні потрібно готувати суспільство і пояснювати йому, що сучасна країна – це мультикультуралізм, свобода слова та захист прав людини. Інакше неможливо побудувати сильну економіку та заможне суспільство. Зрозуміло, що націоналісти будуть все робити навпаки, і стануть будувати країну традиційну, закритого типу, щоб ніякі «неправильні» ідеї не змогли похитнути єдність нації. Щоправда, така країна буде бідна, люди з неї будуть бігти, але їх це не лякає. Але мене це лякає. Тому я впевнений в тому, що націоналісти не зможуть допомогти Україні перетворитися на успішну і квітучу країну. Вони можуть бути корисні під час війни, випробувань, боротьби за незалежність, коли потрібно максимальне єднання народу. Для розвитку потрібні інші політики, інше бачення майбутнього та інший цивілізаційний вибір.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Рекомендований допис

Ленін як коронавірус

"Вчення Маркса всесильне, тому що воно вірне", - сказав у свій час Володимир Ульянов (Ленін) і в той самий час почав корегувати...

Популярні публікації